Nyhetsbrev‎ > ‎

Nyhetsbrev september 2015

Nyhetsbrev från Miljöpartiet Gotland                                        
Upptakt till landsbygdsnätverk

Andra helgen i september hade Miljöpartiets Gröna landsbygdsnätverk träff i Åre. Med från Gotland var Isabel Enström och ett 50-tal andra miljöpartister från hela Sverige med driv att jobba för landsbygdens utveckling. Under helgen beslutades om ett "Rådslag - landsbygd" som ska arbeta fram ett landsbygdspolitiskt program och där lokalavdelningar och regioner förmedlar nya politiska förslag från sin kommun/region. I maj 2016 kommer Landsbygdsriksdagen hållas på Gotland och tills dess ska några skarpa politiska förslag och reformer vara processade och genomarbetade så att ett panelsamtal kan anordnas. Förslaget är därför att Miljöpartiet Gotland startar ett lokalt landsbygdsnätverk för att jobba vidare med frågorna. Kom och delta vid upptakten av nätverket och diskutera landsbygdsutveckling!
Plats: Partikansliet, Adelsgatan 41 i Visby
Dag: 30 september
Tid: 17.00
Med: Isabel Enström, regionråd (MP)

 
Vill du vara med i nätverket för landsbygdsutveckling? Kontakta Isabel Enström på isabel.enstrom@mp.se.
Ny på kansliet

Linnea Nilsson är ny koordinator på Miljöpartiet Gotland
Hej, vem är du?
– Jag är en tillbakaflyttad gotlänning som precis landat på ön igen efter många år i Stockholm och Malmö. Jag har tidigare jobbat som journalist, mest på tidningen ETC. Jag har två döttrar, 4 och 6 år gamla.
Vad ska du göra på Miljöpartiet Gotland? 
– Tillsammans med min kollega Lisbeth kommer jag att fungera som spindeln i nätet på kansliet. Jag finns på plats måndagar, tisdagar och fredagar, ni är varmt välkomna att titta förbi. Jag kommer också att jobba med kommunikation på olika sätt. Jag ska regelbundet skicka ut nyhetsbrev till alla medlemmar, sprida spännande saker som händer i partiet via Facebook och andra kanaler, underlätta för partiets förtroendevalda och bidra i kontakten med medier. 

Vi välkomnar människor på flykt! 

Det går inte längre att blunda för den akuta flyktingkatastrof som pågår i världen. Hela 60 miljoner människor är på flykt och av dessa är hälften barn. Många riskerar sina liv för att komma till Europa, bara i år har nära 3000 människor mist livet när de korsat Medelhavet. Väl framme möts de av taggtråd, gränsbevakning och rasism men även av medmänsklighet och en vilja att hjälpa. Runt om i Europa och Sverige har under senare tid manifestationer under parollen Refugees Welcome samlat tusentals. Nu har det äntligen blivit Gotlands tur att välkomna människor på flykt. Lördagen den 3 oktober hålls en manifestation i Almedalen.
– För Miljöpartiet Gotland är det en självklarhet att delta. Vi kämpar för att öppna lagliga vägar in i Europa. Vi tror inte på murar och stängda gränser, säger Svante Agnestig, som ersättare i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden och talare vid manifestationen.
En lång rad föreningar står bakom manifestationen, däribland alla partier representerade i regionfullmäktige, förutom Sverigedemokraterna. Det blir musik och sång med bland andra Folkhögskolan Gotlands musikprogram.
Plats: Almedalen
Dag: 3 oktober
Tid: 15.00
Medlemsmöte med fyllnadsval

Missa inte nästa medlemsmöte då fyllnadsval kommer att hållas till en rad förtroendeuppdrag. Poster i bland annat Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, byggnadsnämnden, tingsrätten och Svea Hovrätt ska väljas. Miljöpartiet Gotlands ordförande Lena Stenström informerar om kommande stadgeändringar och kanslipersonalen berättar om sitt arbete.  
Plats: Partikansliet
Dag: 5 oktober
Tid: 17:00
Grönt café om män och jämställdhet

Vilka normer styr män och hur kan män arbeta för ökad jämställdhet? Det är temat för nästa gröna café med Miljöpartiet Gotlands jämställdhetsambassadör Kristin Ekström.
– Jag hoppas att mötet kan bli ett samtal om hur Miljöpartiet på Gotland kan arbeta med de här frågorna. Vi pratar ofta om att vi är ett feministiskt parti, men vi behöver göra mer för att visa det, säger hon.
Under mötet kommer Kristin Ekström att gå igenom Miljöpartiets arbetsmaterial ”Man” och visa ett uppmärksammat tal av Tomas Agnemo, generalsekreterare för Män för Jämställdhet, som inspiration.
– Vi kommer dessutom att diskutera vad Miljöpartiet vill göra kommande år och tillsammans skriva en projektansökan till Jämställdhetskommittén, som delar ut pengar för jämställdhetsarbete, säger Kristin Ekström.
Plats: Partikansliet, Adelsgatan 41
Dag: 8 oktober
Tid: 17.30-19.00
Med: Kristin Ekström, jämställdhetsambassadör
Ojnare skyddas!

Efter många års arbete och kamp blev det i slutet av augusti klart att Ojnareskogen och Bästeträsk kommer att skyddas. Miljöminister Åsa Romson (MP) kom till Gotland för att meddela att regeringen tänker göra området till ett så kallat Natura 2000-område.
– Det känns väldigt positivt och ljust. Regeringen har rättat till ett fel som aldrig borde ha begåtts. Det ska inte vara möjligt att söka tillstånd för kalkbrytning på en sådan här plats, säger Daniel Heilborn, förtroendevald miljöpartist och en av alla som kämpat för Ojnare.
Är det klart nu?  
- Nej, jag är fortfarande orolig för domstolsförhandlingarna. Nordkalk har inte släppt frågan och ligger på med sina jurister, men det vore en skandal om de skulle få tillstånd i ett Natura 2000-område så jag tror ändå att det ser bra ut. Sedan måste vi uppgradera vattenskyddet för Bästeträsk så att det stämmer med nuvarande lagstiftning. Jag hoppas att vi kan göra det i tekniska nämnden innan året är slut, säger Daniel Heilborn.
Nyhetsbrevet
Nyhetsbrevet skickas ut via e-post till medlemmarna i Miljöpartiet Gotland. Du kan lämna förslag på material till nyhetsbrevet genom att mejla till linnea.nilsson@mp.se. Tipsa om intressanta möten eller aktuella händelser.
Kalendarium

Upptakt
för landsbygdsnätverk
med Isabel Enström
Plats: Partikansliet,
Adelsgatan 41
Dag: 30 september
Tid: 17.00

Refugees Welcome
Manifestation för att
välkomna människor
på flykt.
Plats: Almedalen
Dag: 3 oktober
Tid: 15.00

Medlemsmöte
med fyllnadsval
Plats: Partikansliet,
Adelsgatan 41
Dag: 5 oktober
Tid: 17.00-17.45

Politik på gång

för förtroendevalda och medlemmar inför regionstyrelsens arbetsutskott och aktuella frågor i nämnderna, med Isabel Enström. 
Plats: Partikansliet,
Adelsgatan 41
Dag: 5 oktober

Tid: 17.45-19.00

Grönt café
om män och
jämställdhet
Plats: Partikansliet,
Adelsgatan 41
Dag: 8 oktober
Tid: 17.30-19.00


Politik på gång
för förtroendevalda och medlemmar. 
Plats: Partikansliet,
Adelsgatan 41
Dag: 5 oktober

Tid: 17.45-19.00

Grönt café
Besök av Annika Hirvonen, riksdagsledamot (MP) och partiets talesperson i HBTQ- och rättsfrågor.
Dessutom: Lär dig skriva bra motioner med Svante Agnestig. Inför kongressen. 

Plats: Partikansliet,
Adelsgatan 41
Dag: 29 oktober
Tid: 17.00


Politik på gång
för förtroendevalda och medlemmar. 
Plats: Partikansliet,
Adelsgatan 41
Dag: 5 november

Tid: 17.45-19.00

Gotland Pride
En vecka i regnbågens alla färger med seminarium, musik, litteratur, fest, möten och samtal. 
Dag: 9-15 november

Strategikonferens
för förtroendevalda och alla som vill engagera sig i MP Gotland. Vi stämmer av det politiska arbetet och gör upp strategier för kommande mandatperiod.
Dag: 15 november
Tid: 9.30-15.00

Julavslutning

Plats: Fenomenalen
Dag: 17 december
Tid: 18.00-21.00

 
Comments